keskiviikko 14. lokakuuta 2015

syyspäivien kuvailuja (+ jalan kontrolli)


Eläinlääkäri kävi tosiaan maanantaina tekemässä meille tilannekartoituksen. Alkuun hän tunnusteli Fasun päästä varpaisiin ja sen jälkeen siirryttiin kentälle katsomaan liikkeitä. Ensin mentiin pitkä sivu edestakaisin käynnissä ja ravissa, jonka jälkeen katsottiin Fasun ravi ympyrällä. Poni liikkui kokonaisuudessaan ihan hyvin, mitä nyt oli ymmärrettävästi vähän jäykän näköinen kun ei ollut vielä kunnolla vertynyt ja lisäksi arkoi hieman kavionpohjiaan.

Siirryttiin pian kentältä talliin, jossa aloitettiin jalkakarvojen ajelulla ja ultrattiin vej hankositeen yläosa, sekä varmuuden vuoksi tsekattiin myös ulkohaara (joka oli siis jo viime kontrollissa todettu parantuneeksi). Hankositeen runko-osan yläpäässä oli edelleen pientä harveutumaa nähtävissä, ulkohaara taasen oli oikein siisti ja hyvin parantunut. Voidaan kuitenkin aloittaa jo ravailut, ohjeena max. 5x viikkoon suoralla, kovalla ja tukevalla pohjalla ravipätkiä, eli ts. maastoilua. Ensin laitetaan kuitenkin kengät takaisin jalkaan - lauantaina Iita tuleekin kengittämään Fasun.



Hiukan huono kuva kun tallissa piti olla valot ihan minimissä, mutta tuosta näkyy vähän uä-laitetta :)

Kaiken kaikkiaan Fasu käyttäytyi taas oikein malliikkaasti, vaikka kovasti vieras ihminen epäilyttikin. Eläinlääkärikin naureskeli kun Fasu jännitti itsensä ihan kireäksi hänen ollessa lähistöllä ja ell poistuessa kauemmas poni taas rentoutui. Tähän väliin pakko mainita, että meidän hierojakin aikoinaan sanoi ettei Fasusta oikein pysty ennen hierontaa tehdä alkukartoitusta kun se pingottaa itsensä ihan jäykäksi. Tai jos sen perusteella pitäisi jotain sanoa niin poni kuulemma tuntuu siltä kuin sillä olisi vedetty voltti auton alle.. :D Mutta tosiaan kiltisti kuin tatti poitsu malttoi seisoa aloillaan alusta loppuun, vaikka vähän jännittikin. Loppuun Fasu sai vielä rokotussarjan viimeisen rokotteen, eli tehosterokotteen ja nyt meillä on taas passin mukaan rokotukset kunnossa. Seuraava rokote sitten vasta vuoden päästä!

Aaw, tämä on jotenkin tosi suloinen kuva Fasusta ja Epestä.

Eilen Iida tuli mukaan tallille ja saatiin kuvailtua vähän uusia kuvia Fasusta. Alunperin tiistaille oli luvattu tosi harmaata säätä, mutta kaikeksi onneksi harmaus vaihtui päivän mittaan auringonpaisteeseen. Edellisen kerran Iida olikin Fasun nähnyt varmaan lähemmäs 3 vuotta sitten - 2012 Iida oli meille useamman kerran kisahoitajana ja kävi muutenkin talleilemassa. Oltiin tosiaan Iidan kanssa aiemmin samalla luokalla ja nyt hän muuttikin opiskelujen takia Lappeenrantaan, joten päästään taas näkemään paljon useammin!

Aloitettiin harjaamalla Fasu hyvin läpi, jonka jälkeen siirryttiin tallin viereiselle sänkkärille ottamaan kuvia.


Soviteltiin muutamaa uutta loimea, tämä 135cm vuoreton sadeloimi

Heijastinratsastusloimi pienellä vuorella, tosi kätevä ilmojen viilentyessä ja iltojen pimentyessä!





Lisäksi otettiin meidän Cera-Heal tallisuojista paremmat kuvat. Kokonaisuudessaan olen ollut tallisuojiin oikein tyytyväinen; ne on helpot pukea, tarrat ovat pitävät ja napakat ja samat suojat käyvät sekä etu- että takajalkoihin. Lämmittävää vaikutusta suojista todistettavasti löytyy, jalassa olon jälkeen patjan ja suojan väli on kostea.

Tallisuojissa on irrotettava sisäpatja, jota voidaan sellaisenaan käyttää myös pintelipatjana. Kokeiltiin kääräistä Fasulle etujalkoihin pintelit patjojen päälle, mutta meillä ne eivät ehkä kuitenkaan toimi ihan niin hyvin käytännössä. Nyt patjat ylttivät nippanappa kunnolla jalan ympäri, toisinpäin paketista olisi taas tullut ihan järjettömän paksu. Lisäksi pintelistä voi irrota nukkaa tarranauhaan, toisinpäin tarranauha saattaisi hiertää hevosen jalkaa. Ehkä vähän pidempisääriselle hevoselle nuo voisivat hyvin toimiakin etenkin takajalkoihin - meille kuitenkin vähän epäkäytännölliset. Ehkä kuljetuksessa voisivat meidän tilanteessa toimia paremmin kuin ratsastuksessa.






Käytiin vielä käppäilemässä Fasun kanssa reilu puolen tunnin kävelylenkki maastossa, jonka jälkeen poni pääsi jalkojen kylmäyksen kautta karsinaan. Epestä ja Fasusta sain niin söpöjä kaverikuvia, että pakko laittaa vielä muutama lisää. Iina kommentoikin, että noista kuvista tulee ihan mieleen Puuttuvan Palasen kertosäe.. :D

Pieni ja iso valkoinen



Tänään Lea kävi Fasuilemassa ja minä vuorostaan suuntasin ratsastamaan Roosan suomenhevosruunalla Pähkinällä. Pähkis on 2009 syntynyt symppis pikkusuokki, jolta ei ainakaan vauhtia puuttunut! Viisaana en tajunnut eilen ottaa tallilta ratsastusvarusteita mukaan, joten vähän puutteellisella varustuksella mentiin - Roosan kypäräkin valui kokoajan silmille. No ensi kerralla jos vaikka osaisi varustautua paremmin, ilman hanskoja ratsastuskaan ei oikein kannattanut.

Alkuun Pähkis oli hirveän energinen, vähän hössötti joka suuntaan, eikä olisi millään malttanut keskittyä olennaiseen. Kävelystäkään ei oikein tullut mitään kun poni oli lentoon lähdössä. Lisäksi tarhaan jäänyt kaveri huuteli perään, joten pitihän sillekin nyt vastailla! Ensimmäisestä ravisiirtymisestä tulikin yllättäen laukkaa sonniloikkien pää etujalkojen välissä, hupsu poni. Pikkuhiljaa kun saatiin ylimääräisiä höyryjä karistettua alkoi Pähkis keskittymään paljon paremmin ja saatiin muutamia ihan kivoja pätkiä. Ja mahdollisesti parin viikon päästä pääsen taas uudestaan ratsaille!





Tämän kuun lopulle ollaan myös kummihevosvierailua suunniteltu, tosin pitää vielä saada järjestettyä meille jostain vetoauto. Lisäksi mietin, että Fasun kaveriksi olisi varmaan hyvä ottaa toinen hevonen "henkiseksi tueksi", jos nyt vanhukset alkaisivatkin jostain syystä ponia jännittämään. Tai eniten ehkä mietin niitä rollaattoreja, kävelykeppejä tmv. Ponilla kun on vähän patoutunut ylimääräistä pöllövirtaa - toisena päivänä kaikki on niin hurjaa ja jännää, toisena taas kaikki on Fasulle ihan fine. Mutta hirveän innoissani odotan jo vierailua - ihanaa päästä ilahduttamaan vanhuksia!

2 kommenttia:

Huom! Kommentit näkyvät vasta hyväksymiseni jälkeen, joten ethän lähetä samaa viestiä kahdesti! Kiitos :)